Bemötande av uppgifter i UNT – TRIS är en ideell verksamhet utan vinstintresse

I dag har tidningen UNT publicerat en artikel som berör TRIS verksamhet. TRIS har i svar till tidningen utförligt förklarat hur verksamheten är, och har varit, uppbyggd. Vinstuttag i ideella föreningar är inte möjligt och allt överskott som har genererats inom TRIS har gått tillbaka till verksamheten.

Frågorna från UNT har besvarats av TRIS kommunikatör Maria i samråd med grundarna. Anledningen till att grundarna väljer att inte ställa upp på en fysisk intervju är på grund av att de har skyddade personuppgifter som resultat av att de har en mycket stor hotbild riktade mot sig. Det krävs aktiv medverkan från individer som beviljas skyddade personuppgifter att vidta nödvändiga åtgärder i upprätthållandet av det personliga skyddet, till exempel att inte exponera sig medialt.

Den bild som tecknas i tidningen ger intrycket av att TRIS har bedrivit hela sin verksamhet med hjälp av volontärer för att generera vinster, vilket givetvis inte stämmer. TRIS är en förening som arbetar förebyggande för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Endast en begränsad del av TRIS verksamhet – läxhjälp för barn och unga – har historiskt sätt haft volontärer. Varken TRIS råd- och stödlinje eller TRIS akuta jourplatser har volontärer.

För några år sedan bedrevs Madickengården – en verksamhet som erbjuder skyddande boende till individer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck – under TRIS regi. Överskottet som genererades under perioden som Madickengården bedrevs i TRIS regi har gått tillbaka till den ideella verksamheten. Inga vinstuttag gjordes ur vare sig TRIS eller Madickengården under den tiden då verksamheterna bedrevs i samma regi.

I dag är TRIS och Madickengårdens verksamheter helt separerade. Anledningen till detta är att en ideell verksamhet som TRIS har vissa krav om öppenhet – något som i grunden är bra. Däremot kräver en verksamhet som tillhandahåller skyddade boenden en hög sekretess för att de placerade ska vara säkra. För att kunna upprätthålla högsta möjliga skydd för våldsutsatta individer togs beslutet att särskilja TRIS och Madickengårdens verksamheter.

Vidare har frågor ställts om föreningens IOP (idéburet offentligt partnerskap) med Uppsala kommun. TRIS har valt att avsluta IOP med Uppsala kommun. TRIS och Uppsala kommun har haft ett långt och framgångsrikt samarbete där Uppsala kommun har svarat för ekonomiskt stöd och TRIS har i sin tur bedrivit aktiviteter för att förebygga hedersrelaterat våld och förtyck inom kommunen. Idag står TRIS stabilt på egna ben och det finns möjlighet att bedriva verksamheten utan stöd från Uppsala kommun, därför har stödet sagts upp av TRIS. TRIS arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck inom Uppsala kommun, likväl nationellt som internationellt, påverkas inte av beslutet. Samtliga aktiviteter med Uppsala kommunen inom IOP kommer att utföras som planerat.

TRIS har även fått frågor om missnöje från en tidigare uppdragstagare. Alla individer har rätt till sin upplevelse och det är naturligtvis beklagligt att en före detta uppdragstagare känner missnöje. Vi kan som uppdragsgivare inte uttala oss i enskilda ärenden men vi känner oss trygga i att vi hanterat våra avtalsförpliktelser korrekt.

Föregående
Föregående

”Artiklarna ger en förvrängd bild av verksamheterna”

Nästa
Nästa

Hedersrelaterat våld och förtryck tar inte sommarlov