TRIS har initierat unik stiftelse för bostäder till våldsutsatta efter skydd

Tröskeln till bostadsmarknaden är för många högre än någonsin. Samtidigt är människor i akut behov av bostäder – inte minst de kvinnor som lever med skyddsinsatser. Alltför ofta tvingas kvinnor och barn att återvända till våldsamma miljöer, efter avslutade insatser från socialtjänsten, på grund av avsaknaden av trygga boendealternativ. Dessutom försvårar det ekonomiska våldet, som ofta resulterar i betalningsanmärkningar, skulder eller förlorad inkomst, våldsutsattas möjlighet att få tillgång till egen bostad. Det vill TRIS ändra på. År 2022 initierade TRIS bildandet av en icke vinstdrivande stiftelse dedikerad till att erbjuda våldsutsatta kvinnor egna bostäder efter skyddsinsatser. Stiftelsen har nu lyckats förvärva en passande fastighet och kommer inom snar framtid kunna ta emot boendeansökningar.

Den ideella organisationen TRIS, Tjejers rätt i samhället, grundades 2002 med ambitionen att alla ska ha möjlighet att leva ett självvalt liv fritt från hedersnormer, förtryck och våld. I över 20 år har TRIS arbetat för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och idag är behovet av en trygg och stabil boendelösning efter avslutade skyddsinsatser större än någonsin.

Vi är mycket glada över att kunna erbjuda boende som gör det möjligt för våldsutsatta kvinnor att själva kunna styra över sina liv och sin framtid. Satsningen är i det närmaste unik i Sverige och det har varit en utmaning att hitta rätt fastighet för ändamålet. Vi börjar i liten skala, men tanken är att stiftelsen ska växa allteftersom. Nu slår vi inom snar framtid upp dörrarna och kommer inom kort att ta emot ansökningar, säger Talin som är en av grundarna av TRIS.

Efter avslutade skyddsinsatser lämnas ofta kvinnor att söka bostad på den reguljära bostadsmarknaden på egen hand. Samtidigt har många begränsade möjligheter att erhålla en egen bostad då de ofta inte uppfyller hyresvärdars krav på egen försörjning, skuldfrihet, referenser och kötid. Särskilt svårt att hitta en egen bostad har hedersvåldsutsatta som i regel måste flytta till en ny kommun för att fly sina våldsutövare. Alltför ofta leder detta till att kvinnor och barn tvingas återvända till våldsamma miljöer på grund av avsaknaden av trygga boendealternativ. Detta är något som TRIS och flertalet andra experter länge har påtalat för politiker, hyresvärdar och socialtjänster.

Stiftelsen ska fungera som en språngbräda in på den reguljära bostadsmarknaden. Stiftelsens ambition är att erbjuda våldsutsatta egen bostad som gör det möjligt för målgruppen att själva kunna styra över sina liv och växa sig starkare för att i sinom tid kunna ta klivet ut på bostadsmarknaden.

Om TRIS

TRIS är en ideell organisation som engagerar sig för ett Sverige där alla, oavsett ålder, kön eller bakgrund, kan leva fritt från hedersnormer och förtryck. Vi strävar efter att individer ska kunna välja sina egna livsvägar och sin egen framtid. TRIS arbetar med förebyggande insatser, utbildningar och erbjuder en jourverksamhet. Läs mer på Om Oss

Mer information om stiftelsen

När beslutet togs att särskilja TRIS och Madickengården såg TRIS styrelse inte behov av att ha kvar de fastigheter som förvärvats och i hög grad anpassats till skyddat boende. Styrelsen ansåg inte heller att de låg inom föreningens kärnverksamhet att framgent agera fastighetsägare eller hyresvärd. Därför fick ett oberoende värderingsinstitut uppdraget att värdera fastigheterna. Efter genomlysning av externa revisorer och jurister, såldes bolaget som ägde fastigheterna till Madickengårdens ägarbolag som fortsatte att bedriva skyddsverksamhet i de aktuella fastigheterna. För den köpeskilling som föreningen därigenom erhöll samt med det överskott som den akuta verksamheten tidigare genererat beslutade TRIS år 2022 att avskilja medel för att initiera starten för en icke vinstdrivande bostadsstiftelse. Medlen har oavkortat gått till stiftelsen för att möjliggöra inköp av fastigheter som ska erbjuda en trygga och säkra bostäder för våldsutsatta kvinnor. Medlen finns disponibla på stiftelsens konto och belopp för lämpligt objekt uppgår till maximalt 40 miljoner kronor. På grund av tidigare turbulens på bostadsmarknaden har det varit en utmaning att hitta rätt fastighet för ändamålet, men nu har stiftelsen funnit ett objekt där avtal om förvärv har ingåtts och tillträde sker inom kort. Därefter väntar en period av ombyggnation och anpassning. Parallellt med detta arbete kommer stiftelsen öppna för att ta emot ansökningar.

Stiftelsens styrelse utgörs av grundarna av TRIS samt en närstående till en av grundarna som länge har varit verksam i organisationen. En extern revisor är utnämnd att granska stiftelsens räkenskaper och stiftelsen står under Länsstyrelsens tillsyn.

Vad är en stiftelse? En stiftelse är en juridisk enhet som skapas för att förvalta en tillgång med ett specifikt syfte. Stiftelser drivs inte för vinstsyfte utan för att uppnå de mål som anges i dess stadgar. Bildandet av en stiftelse måste godkännas av relevanta myndigheter som säkerställer att stiftelsen arbetar mot sitt uttalade syfte i enlighet med grundarens intentioner.

Här finner du handlingar och dokument om stiftelsen:

Nästa
Nästa

Allt fler lärare är rädda för att orosanmäla hedersförtryck visar statistik från TRIS-jouren