UNT har röjt hedersvåldsutsattas känsliga personuppgifter

Som ni känner till så har UNT skrivit en rad artiklar om TRIS och Madickengården de senaste veckorna. Vi har svarat på frågor kring verksamheten och informerar löpande på respektive verksamhets hemsida, där man kan läsa mer om fakta och våra svar kring uppgifter.

Vi upplever att UNT inte förstått riskerna som är förknippade med att bedriva skyddande boenden och att arbeta mot hedersvåld och förtryck. Tyvärr har deras naivitet kring dessa frågor nu också lett till att de idag (22/3-2023) tidigt på morgonen publicerat en bild på ett avtal där extremt känsliga personuppgifter lätt via webbläsaren i mobilen kan utläsas kring ett barn och en förälder som varit placerade inom vår verksamhet – namn, personnummer och adress har under hela dagen legat öppet för allmänheten att ta del av.

Detta strider mot deras egna och journalistkårens regelverk samt sannolikt mot GDPR-lagstiftningen. I så fall blir de skyldiga att anmäla röjandet av känsliga personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten.

Vi ser extremt allvarligt på det inträffade och vi har tagit kontakt med UNT för att de ska agera och hantera sitt allvarliga misstag. Vi har kopplat in juridisk expertis för att titta på om det är något vi kan, bör eller måste göra för att skydda de drabbades integritet och säkerhet.

UNT har tyvärr haft en väldigt hög svansföring kring sekretessfrågor samtidigt som de varit naiva, så sent som igår (21/3-2023) skriver chefredaktören Kalle Sandhammar i en krönika att ”För oss är det självklart att inte avslöja något som röjer var de skyddade boendena finns eller utsätter drabbade av hedersförtryck för ökad osäkerhet.” Samtidigt har de alltså publicerat namn, personnummer och adress till tidigare placerade på sin hemsida. Vår största farhåga har tyvärr besannats. Denna fråga är något vi har påtalat för såväl chefredaktören som reportern ända från start.  Detta är också den främsta anledningen till att vi inte har valt att ställa upp på en fysisk intervju men vår inställning har bemötts med en bortviftande attityd. Tyvärr har det nu visat sig att vår rädsla var befogad.

Vår upplevelse är att UNT i ett dussintals publiceringar frenetiskt riktat resurser på att smutskasta TRIS grundare. Ett sådant ensidigt drev kan lätt leda till tunnelseende med allvarliga konsekvenser som följd. Tidigare artiklar har av många oreflekterat spridits i olika forum. Vi hoppas att aktuell artikel där personuppgifter publicerats inte får en sådan spridning med hänsyn till de röjda personernas integritet och utifrån deras skydd och säkerhet.

Vi hoppas att UNT skyndsamt vidtar åtgärder så att något liknande inte ska kunna inträffa igen. Allvarlighetsgraden i det inträffade kräver en förklaring.

Vi har svarat sakligt och öppet på tidningens tidigare frågor samt att vi har klargjort många felaktigheter. Tidningen har inte visat någon förståelse för sekretessaspekterna i verksamheterna, något som är mycket beklagligt och i slutändan nu bevisligen drabbar vår målgrupp.

 

Föregående
Föregående

Ung i Botkyrka - Om hedersrelaterat våld och förtryck bland ungdomar i Botkyrka kommun

Nästa
Nästa

Drevet mot TRIS grundare fortsätter - uppdatering kring uppgifter i media