”Artiklarna ger en förvrängd bild av verksamheterna”

Förra veckan publicerade tidningen UNT ett flertal artiklar som berörde TRIS och Madickengården. Artiklarna förmedlade en felaktigt vinklad bild av verksamheterna. Nu önskar grundarna tydliggöra förhållandet mellan verksamheterna och räta ut frågetecknen.

Inledningsvis vill vi, Mariet och Talin, bemöta varför vi har valt att inte ställa upp på en fysisk intervju. Vi lever båda med skyddade personuppgifter. Det finns sedan en tid en konkret hotbild mot oss på grund av vårt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck mot barn, vilket innebär risk för hot och våld vid exponering av personuppgifter. Med det sagt innebär det inte att vi är undantagna från en journalistisk granskning. Vi har svarat skriftligen på samtliga av UNT:s frågor. Vi har också varit tydliga med att svaren är förankrade med oss grundare och vi har uppgett vilka personerna är som har svarat på frågorna och deras respektive roller. Eftersom våra personuppgifter redan är publicerade vill vi ge vår bild av hur verksamheterna fungerar. Lämpligheten i att publicera namn och bilder på personer med skyddade personuppgifter är en fråga för en oberoende instans att avgöra.

År 2002 startade vi den ideella föreningen TRIS med ambitionen att alla ska ha möjlighet att leva ett självvalt liv fritt från hedersnormer, förtryck och våld. Efter många års arbete insåg vi att det fanns ett behov av en akut skyddsverksamhet för individer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. År 2015 kunde vi för första gången erbjuda skyddat boende i form av en lägenhet. Samtidigt blev vi medvetna om att det finns en problematik med att bedriva skyddad boende som tar emot hedersvåldsutsatta, en oerhört känslig verksamhet, i en ideell förening.

Skyddade boenden har mycket höga krav på skydd och sekretess för att de placerades säkerhet ska kunna garanteras. När vi såg signaler på att personer och nätverk sökte sig till TRIS för att få information om utsatta och placerade individer kom vi fram till att den ideella verksamhetsformen inte var säker nog för att bedriva skyddat boende. Det var också svårt för TRIS att bedriva utåtriktat opinionsarbete utan att rikta uppmärksamhet mot den skyddade verksamheten. År 2020 valde TRIS att inte fortsätta sin skyddsverksamhet. Dåvarande uppdragsgivare fick information om verksamhetsförändringen och fick själva besluta om fortsatt samarbete med grundarna i ett självständigt bolag.

Om TRIS

TRIS är fortsatt en ideell förening som anordnar sociala aktiviteter, ger råd och stöd till utsatta och yrkesverksamma, håller föreläsningar och utbildningar, genomför kartläggningar och deltar i samhällsdebatten. Vi vill vara tydliga med följande:

  • Inga vinstuttag har gjorts ur föreningen TRIS.

  • Alla resurser och överskott som uppstod när skyddsverksamheten bedrevs inom TRIS har gått till att utveckla och expandera föreningens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

  • Inga medel har gått från TRIS till bolaget som bedriver Madickengården.

  • Samtliga berörda parter fick information om verksamhetsförändringarna.

  • Vi har utåt varit öppna med att TRIS och bolaget som bedriver Madickengården är separerade verksamheter.

  • Inga volontärer har någonsin arbetat på Madickengården eller på TRIS metod- och utbildningsverksamhet.

  • På TRIS förebyggande verksamhet har det funnits ideella i en begränsad del av verksamheten, främst inom läxhjälp för barn och unga, och då enbart fram till år 2020. De personer som läxhjälpt har gjort ett fantastiskt arbete som vi är stolta över och deras insatser värderas högt.

Om Madickengården

Sedan några år tillbaka är Madickengården en fristående verksamhet. Madickengården är i dag en av få verksamheter i landet med unika kunskaper och erfarenheter om hur man på bästa sätt skyddar personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengården tar emot de mest komplexa ärendena inom skydd och säkerhet. Ofta har individerna varit placerade hos flera andra aktörer och i olika placeringsformer där tidigare insatser inte har gett önskat resultat. De är utsatta för allvarligt våld samtidigt som de har bristande språk- och samhällskunskaper. Därtill innebär ett uppbrott med ursprungsfamiljen en djup sorg och saknad. Ett liv under sådana förhållanden gör en människa extremt sårbar. Vi tar bland annat emot kvinnor som blivit könsstympade, barn som gifts bort, och personer som tvingats till äktenskap mot sin vilja. Det är dessa individer vi arbetar med och för.

Vi har, tillsammans med kunniga och engagerade medarbetare, tagit fram egenutvecklade, beprövade och teoretiska metoder och arbetssätt som genererar en effektiv verksamhet. Dessa omständigheter, tillsammans med en kraftigt ökad efterfrågan av Madickengårdens tjänster, genererar ett överskott. Bakom den ökade omsättningen ligger dels en ökad kunskap hos socialtjänsten om dessa frågor, dels en ökad medvetenhet hos målgruppen om deras rättigheter samt ett ökat behov av skydd för den målgrupp vi jobbar med.

För det brutna räkenskapsåret 2021/2022 gjorde Madickengården en vinst på 49% efter skatt, vilket kan utläsas av bolagets årsredovisning. Den absoluta merparten av vinsten, 91%, har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet som skyddar individer mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Vårt mål är att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck och skapa lika förutsättningar för alla att leva ett självständigt och värdigt liv. Det arbetet kommer vi att fortsätta med.

 

Mariet Ghadimi, grundare TRIS och Madickengården

Talin Davidian, grundare TRIS och Madickengården

Föregående
Föregående

Drevet mot TRIS grundare fortsätter - uppdatering kring uppgifter i media

Nästa
Nästa

Bemötande av uppgifter i UNT – TRIS är en ideell verksamhet utan vinstintresse