Hedersrelaterat våld och förtryck tar inte sommarlov

Föräldrar och andra närstående som utsätter barn och unga för hedersrelaterat våld och förtryck får göra det ostörd under sommarlovet. Insynen från förskola och skola minskar. Barn och unga vågar inte göra motstånd och de vågar ofta inte berätta. Misstänker du att att ett barn eller en ungdom riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck gör en anmälan till socialtjänsten. Är du osäker kan du alltid kontakta oss eller en annan organisation som kan ge dig vägledning i hur du ska tänka.

TRIS-jouren tar inte sommarlov. TRIS-jouren är öppen även för dig som privatperson såväl som för dig som i ditt yrke möter barn eller vuxna som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram en informationsfilm som du gärna får sprida. Den finns under länken nedan.

Risken att föras utomlands i syfte att könsstympas eller utsättas för ett barnäktenskap eller tvångsäktenskap ökar under sommarlovet. Även nu under rådande reserestriktioner är den risken större när insynen från skolan minskar.

Sommarlovet är en svår tid för barn och unga som lever med hedersnormer. Flickor som ringer till TRIS vittnar om ökad kontroll i syfte att förebygga ryktesspridning. Det värsta som kan hända är att det börjar ryktas om en flicka eller en tjej som hänger ute en varm sommarkväll med vänner. Än mer farligt blir det om flickan ertappas i sällskap där det finns vänner av motsatt kön. Den tid på året som ska handla om glädje, skratt, lata dagar och frihet blir till ett fängelse. Flickor och unga kvinnor berättar att de inte bara kontrolleras av närstående utan även av för dem okända personer i bostadsområdet. Hedersnormerna har kletat sig fast på platser där ungdomar vanligtvis tycker om att vara på sin fritid. Det kan vara närområdet, i centrum, omkring träningsanläggningar, badplatsen, simhallen, fotbollsplaner och parker. “Det finns ögon som ser överallt”, berättar en 15 årig flicka.

Pojkar och killar som ringer till TRIS berättar om ökat ansvar att kontrollera systrar. En ung man berättar att han aldrig riktigt kan slappna av under sommarlovet. Han vet av erfarenhet att bråken och våldet ökar. En 17-årig kille ringer och berättar att han inte har några problem men hans flickvän har det. Flickvännens föräldrar och bröder har hotat killens familj. Han älskar sin tjej men de kommer inte kunna träffas under sommarlovet.

Den sociala våldet ökar under sommarlovet bland unga som lever i en hederskontext. Likaså det psykiska ohälsan. Sedan 3 år tillbaka visar statistik från TRIS-jouren en tydlig ökning av kontaktar där ungdomar berättar om känslor av vanmakt, ångest och tankar om att inte vilja leva längre. Nämnda samtal ökar under juni till augusti.

Låt inte hedersrelaterat våld och förtryck bli en tyst fråga. Det är exakt det förövarna vill. Låt oss tillsammans arbeta mot målet att alla barn och unga får ett sommarlov som de kan minnas med glädje.

Film Sommarlov från Länsstyrelsen i Östergötland

Mer information om TRIS-jouren finns här.

Föregående
Föregående

Bemötande av uppgifter i UNT – TRIS är en ideell verksamhet utan vinstintresse

Nästa
Nästa

Hedersrelaterat våld och förtryck bland asylsökande barn