Skärpt lagstiftning kring hedersbrott

Nytt informationsmaterial om skärpt lagstiftning kring hedersbrott på hedersfortryck.se av Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland

Nytt informationsmaterial om skärpt lagstiftning kring hedersbrott på hedersfortryck.se av Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland

Den 1 juli 2020 träder skärpt lagstiftning i kraft mot hedersbrott. De nya lagändringarna ger barn ett stärkt skydd mot att utsättas för äktenskap, äktenskapsliknande förbindelser eller könsstympning.

Barnäktenskapsbrott

Med den nya lagen stärks barnperspektivet. Större ansvar läggs på vårdnadshavare att skydda sina barn från att utsättas för äktenskap. Den som förmår eller tillåter att ett barn gifter sig eller ingår en äktenskapsliknande förbindelse kan straffas. Det behöver inte längre bevisas att barnet befann sig i en utsatt belägenhet när barnäktenskapet skedde. Även den som gifter sig med ett barn kan straffas, liksom i vissa fall exempelvis vigselförrättaren. Brottet kan ge fängelse i upp till 4 år.

Utreseförbud

Utreseförbud är en åtgärd för att skydda barn som riskerar att föras utomlands för att ingå äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse eller könsstympas. Utreseförbudet regleras i Lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU) och socialtjänsten kan göra ansökan hos förvaltningsrätten. Om det är brådskande kan socialnämnden fatta beslut om ett tillfälligt utreseförbud som gäller omedelbart. Den som för ut ett barn ur landet i strid mot ett utreseförbud kan straffas. Straffet är fängelse i högst två år och även försök till brott är straffbart.

Ett utreseförbud innebär även ett hinder mot att pass utfärdas och en möjlighet att återkalla pass. Möjligheten att meddela utreseförbud är inte beroende av om möjligheten till frivilliga insatser först har uttömts av socialtjänsten.

Straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv

Den särskilda straffskärpningsgrunden innebär att lagstiftaren ser särskilt allvarligt på brottet om det begåtts med hedersmotiv. Straffskärpningsgrunden omfattar brott där motivet varit att bevara eller återupprätta en enskild persons heder eller en hel familjs, släkts eller liknande grupps heder.

Alla barn och unga skall ges möjlighet att att leva ett liv fritt från våld, förtryck och kontroll. I och med de nya lagändringarna ges bättre stöd för att skydda barnen och stå upp för alla barns rätt att vara barn!

Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland har tagit fram informationsmaterial och affischer kring den skärpta lagstiftningen som ni gärna får sprida till era kontakter och i era nätverk.
Ladda ner informationsmaterialet och affischerna här

Föregående
Föregående

Handboken "Inget att vänta på"

Nästa
Nästa

Skärpta regler om utländska månggiften