Skärpta regler om utländska månggiften

Månggiften ska motarbetas och förbjudas helt och hållet

TRIS mål är att svensk lagstiftning kraftfullt och tydligt ska motsätta sig praktiker som förtrycker och diskriminerar kvinnor och barn. I enlighet med bland annat FN:s kvinnodiskrimineringskommitté anser TRIS att polygama äktenskap ska motarbetas och förbjudas helt och hållet. Att inte ge sådana äktenskap ett erkännande är ett viktigt steg i detta arbete. Istället för att göra undantag bör det åligga ett av världens mest jämställda länder, Sverige, att arbeta hårdare för att utforma regelverk som kan stötta de drabbade kvinnorna för att säkerställa deras ekonomiska rättigheter. Dessutom ska samhället gemensamt arbeta för att underlätta för de drabbade att kunna få en nystart i Sverige. Fullmaktsäktenskap ska inte erkännas

TRIS ställer sig bakom kvinnors rätt till jämställdhet – undantagslöst. Därmed anser TRIS att det inte är rätt väg att gå att ge möjlighet till undantag från erkännandeförbudet, även om det finns synnerliga skäl.

Fullmaktsäktenskap ska inte erkännas

TRIS hållning är att utländska fullmaktsäktenskap, dvs. ett äktenskap som ingicks utomlands utan båda parters närvaro, inte ska erkännas i Sverige – oavsett om en eller båda parter hade anknytning till Sverige eller inte. TRIS anser att samma bestämmelse gällande förbud mot fullmaktsäktenskap inom Sveriges gränser även ska gälla för hur svenska staten behandlar utländska fullmaktsäktenskap. Dessa ska alltså oberoende av parternas anknytning till Sverige vid ingåendet av äktenskapet vägras erkännande. Ett av de starkaste skälen till TRIS hållning i detta är att fullmaktsäktenskap inom en hederskontext många gånger fungerar som en förtäckt form av tvångsäktenskap och där det vid ingåendet av äktenskapet finns en frånvarande kvinna som kan vara ovetandes om att hon blir bortgift eller av andra anledningar inte tillåts närvara vid vigseln.

Individer med intellektuell funktionsnedsättning

TRIS vill härmed också rikta uppmärksamhet åt en särskilt sårbar målgrupp för utnyttjande i såväl polygama som monogama äktenskap, nämligen personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext. Detta är en i sammanhanget mycket utsatt grupp som TRIS har mångårig erfarenhet av att möta i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Individer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext – där exempelvis äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresor är vanligt förekommande – riskerar att utsättas för påtryckningar eller rena tvång att ingå äktenskap trots att personen i fråga redan är gift. Detta mot bakgrund av målgruppens utsatta belägenhet (i form av en djup beroendeställning till sina omsorgspersoner) och därmed en försvårad situation att själv kunna förstå sig på och slå larm om sin egen utsatthet till utomstående. Även om både kvinnor och män med intellektuell funktionsnedsättning riskerar att utsättas för äktenskapstvång, vilket TRIS rapport Gömd & Glömd visar, vill vi understryka att månggiften även bland denna målgrupp handlar om män som gifter sig med flera kvinnor, och inte det omvända. Denna viktiga könsaspekt framhålls även i utredningen.

I TRIS senaste rapport Gömd & Glömd – Hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (Gunnarsson, Ghadimi, Davidian & Hellberg 2020) redogörs för kartläggningar med både yrkesverksamma och vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning och där fokus har varit att undersöka omfång och karaktär av hedersrelaterat våld och förtryck bland målgruppen. Ett centralt tema i det insamlade materialet har varit äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa bland personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext i Sverige.

Mer information om TRIS remissvar hittar du här.

Föregående
Föregående

Skärpt lagstiftning kring hedersbrott

Nästa
Nästa

Effekten av corona underlättar hedersrelaterade brott!