Effekten av corona underlättar hedersrelaterade brott!

Under senaste veckorna har samtalen till TRIS stödlinje ändrats. Nu ringer fler barn i grundskoleåldern till oss. Samtalen från barn kan kategoriseras i två huvudteman, dels uttrycker barn oro över att oro över att skolorna ska stänga, de är rädda för att isoleras med sina familjer om det skulle bli aktuellt.

Barn och unga är rädda för att giftas bort i barnäktenskap och tvångsäktenskap. Många samtal in till TRIS stödjour handlar om minskad livslust och ökad oro för att någon familjemedlem ska upptäcka att man har har ett kärleksförhållande som inte tillåts.

Samtalen handlar också om oro över ökat fysiskt och psykiskt våld men också om ångest över inlåsning och ingen möjlighet att kommunicera med vänner eller pojk-/flickvän. Rädsla över att inte få ha ett privatliv eller stark oro över att behöva vara vaksam och inte säga något som kan uppfattas som att man har ett annat liv utanför hemmet som närstående inte känner till är återkommande teman.

En annan fråga som lyfts och som är alarmerande är referenser till direkta konsekvenser av corona. Det finns indikationer på individer som inte tillåts söka vård och/eller tvingas vara instängda med sjuka närstående med symptom på smitta när andra alternativ finns. I en intervju med Aftonbladet säger TRIS kanslichef MY Hellberg:

– Vi har också fått andra indikationer som är otroligt oroväckande. De handlar om att man inte får söka vård i en hederskontext. Att en person som är potentiellt coronasmittad förvägras det, eftersom det skulle innebära att man skiljs från familjen, och att familjen därmed förlorar kontrollen. Andra tvingas vara bland närstående som är smittade – kontrollen är hela tiden det viktigaste.

TRIS ser ökad risk för barnäktenskap och tvångsäktenskap

Flera samtal in från yrkesverksamma och målgruppen indikerar en ökad risk för barnäktenskap och tvångsäktenskap som en följd av att familjer och nätverk är oroliga för att äldre signifikanta släktmedlemmar kanske inte finns kvar i livet länge till på grund av coronas utbredning i samhället. Ett sätt att hedra dem är att ge dem möjlighet att välja en passande partner till sina barnbarn eller syskonbarn.

Ett samtal in från en ung man visar tydligt på att effekten av corona påskyndar och underlättar hedersrelaterade brott.

- Jag känner på mig att de planerar något mellan mig och min kusin. Det är värst för henne….jag kommer klara mig. Jag ringer mer för att kolla om det skiter sig kan jag komma med henne till er? Bara så du vet så är jag emot allt det här men just nu kan jag bara spela med.

Föregående
Föregående

Skärpta regler om utländska månggiften

Nästa
Nästa

Fördjupad satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck