Ny nationell kartläggning om bortförda barn utifrån hedersrelaterade anledningar

Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtrycks kartläggning Nationell kartläggning. Bortförda personer i en hederskontext samt barn som uppges vara gifta – under 2019 visar att 199 personer mestadels barn, fördes bort från Sverige 2019 utifrån hedersrelaterade anledningar.

Kartläggningen är en totalundersökning bland samtliga 290 kommuner i Sverige. Sammantaget har 192 kommuner, socialtjänst respektive skol-/utbildningsförvaltning svarat på två olika enkäter. Det är långt ifrån alla kommuner som svarat så det är rimligt att anta att det finns ett mörkertal.

Kartläggningen är viktig då det är den första i sitt slag som ger en bild av antalet individer som ryckts bort från sitt sammanhang och med stor sannolikhet utsatts för brott. Dessa individer, främst barn (172 barn) är i stor beroendeställning till sina omsorgspersoner och har mycket begränsade möjligheter att larma myndigheter för att få stöd och skydd. Väl utomlands är deras chanser att få hjälp näst intill omöjligt.

En annan utsatt målgrupp som är i stor beroendeställning till nära omsorgspersoner är barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. En rimlig fråga är hur stor andel av nämnda 199 bortförda individer har en intellektuell funktionsnedsättning?

Nationella kompetensteamets kartläggning omfattar inte nämnda målgrupp men TRIS kartläggningar visar att personer, barn såväl som vuxna med intellektuell funktionsnedsättning utsätts för barn- eller tvångsäktenskap där risken för bortförande med stor sannolikhet är stor.

I den nationella kartläggningen uppger medverkande kommuner i 11 procent barn- eller tvångsäktenskap som den huvudsakliga orsaken till bortförandet och i 16 procent av fallen uppger kommunerna uppfostringsresa som bakomliggande orsak. I en majoritet av fallen har kommunerna uppgett att de inte vet vilken som är den huvudsakliga orsaken till bortförandet.

Ladda ner och läs mer om den Nationella kartläggningen på länsstyrelsen Östergötlands hemsida.

TRIS kartläggningar

Minst 172 barn fördes bort från Sverige 2019, många av dem ustattes för barn- eller tvångsäktenskap.

Minst 172 barn fördes bort från Sverige 2019, många av dem ustattes för barn- eller tvångsäktenskap.

Föregående
Föregående

Ett viktigt beslut är taget. Det kommer rädda liv!

Nästa
Nästa

Simkunnighet- en del av skolans ansvar