Simkunnighet- en del av skolans ansvar

Utmärkt att Uppsala kommun slutar “erbjuda” flicksimning skriver Sakine Madon i UNT 29/3-20. Vi vill istället säga: utmärkt att Uppsala kommun till slut hörsammat TRIS krav på att lyfta bort könsseparat simning från det fortsatta samarbetet.

TRIS är en organisation som arbetar för att individer som riskerar eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck ska få stöd och skydd men också att äga rätten till ett självvalt liv. Vi träffar hundratals ungdomar varje vecka i våra olika verksamheter och har också förmånen att följa individens utveckling och har gjort så under flera år. Vi är av den bestämda uppfattningen att det konkreta arbetet på gräsrotsnivå inte kan reduceras till att plocka enkla populistiska poäng eller inlägg på sociala medier där likasinnade applåderar varandra. Vi vet att våra insatser ger direkta resultat, inte bara för den enskilde utan också på samhällsnivå. Vi vet också att arbetet kräver pragmatism och långsiktighet. Det är främst de unga flickornas verklighet vi har som referensram. Däremot kommer vi aldrig använda dem som slagträ i debatten. Så länge politiker, oavsett partitillhörighet eller om de verkar på lokal-, regional-, eller riksnivå, inte tar sitt ansvar kommer vi att fortsätta skapa möjligheter för vår målgrupp.

Vi har hållit det vi har lovat till vår målgrupp och vi vänder inte dem ryggen. Vi har bedrivit simning för tjejer då behovet varit trängande. Vi har gjort det på grund av att det har skapat möjligheter för en grupp flickor att klara av grundskolan med fullständiga betyg. Däremot är simningen en skolpliktsfråga och ska adressers där den hör hemma – ansvaret ligger därför hos våra (skol)politiker. Frågan om att delta i skolans simundervisning handlar också om rätten till sin egen kropp och att delta i samhället på lika villkor.

TRIS kommer i dagarna att skriva under ett förstärkt och förlängt IOP (idéburet offentligt partnerskap) med Socialnämnden, Utbildningsnämnden, Kulturnämnden och Arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun. Under arbetet med att uppdatera och förnya IOP:et har TRIS under en längre tid tydligt kommunicerat till dessa nämnder hur vi ser på ett fortsatt samarbete med kommunen och några av de krav vi framhållit är:

  1. att vi utgår från en gemensam definition av hedersrelaterat våld och förtryck,

  2. att samarbetet ska vara ”på riktigt” och inte en välformulerad pappersprodukt. Det gäller främst samarbetet med socialtjänstens individ- och familjeomsorg, och

  3. att könsseparat simning inte ska vara en del av det fortsatta samarbetet.

Resultatet av flera års arbete blir nu verklighet. Uppsalas politiker har lyssnat på oss och tillsammans är vi nu eniga om att alla barn, utan undantag, har rätt till all skolundervisning. I vårt fortsatta samarbete har vi också konkretiserat hur vi ska stödja skolor i deras förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld, förtryck och begränsningar. Vi kommer att fortsätta arbeta oförtröttligt för alla flickors rätt att göra egna val i livet och vi kommer fortsätta göra det tillsammans och genom vårt djupgående samarbete med Uppsala kommun. Med det livsviktiga arbete vi bedriver, där vi möter ungdomar som var och en står inför sina utmaningar och dilemman, följer ett ansvar som förpliktigar. Därför har vi nu träffat en överenskommelse med Uppsala kommun och vi avser att fullt ut fullfölja vårt arbete i enlighet med den gemensamma överenskommelsen.

Med detta sagt är vi mycket stolta över att vara en organisation som går från ord till handling.

Talin Davidian, Ordförande

Mariet Ghadimi, Verksamhetschef

My Hellberg, Kanslichef

Läs Sakine Madons ledare “Utmärkt att sluta “erbjuda” flicksimning” här.

Föregående
Föregående

Ny nationell kartläggning om bortförda barn utifrån hedersrelaterade anledningar

Nästa
Nästa

Information gällande TRIS hantering av Covid-19