Ett viktigt beslut är taget. Det kommer rädda liv!

Hedersrelaterat våld och förtryck kommer öka bland barn och unga under pågående Coronakris. Nu blir det enklare att utöva kontroll, hota, terrorisera och planera tvångsäktenskap. Det blir enklare eftersom samhällets insyn minskar och inlåsningseffekten ökar.

Beslutet att satsa på barn- och kvinnoorganisationer är otroligt viktigt! Resurser krävs för att ställa om och planera för det ökade behovet av stöd- och skyddsinsatser under rådande Coronakris men även planera för att möta behovet av stöd och skydd under de kommande månaderna.

TRIS har arbetet intensivt de senaste veckorna med att särskilt uppmärksamma hedersvåldsutsatta barn och kvinnors situation. Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen kallade in till ett möte den 20 mars 2020 där vi fick möjlighet att informera om situationen för främst barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck såväl som tvångsäktenskap och könsstympning på grund av den inlåsningseffekt Coronakrisen medför. Det har nu gått mindre än två veckor och ett beslut är taget om att stärka stödet till ideella jourer och skyddade boenden. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är med snabba och konkreta beslut såväl som vikten av dialog mellan civilsamhället, jämställdhetsministern och representanter för samarbetspartierna. Framför oss har vi nu ett intensivt arbete med att nå ut till vår målgrupp, ge stöd och skydd.

TRIS utökar sin jourverksamhet till yrkesverksamma

TRIS är en organisation som möter individer, vuxna som barn, kvinnor och män som riskerar att utsättas för eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Vi är en av de få organisationer som utöver en nationell jourtelefon för våldsutsatta även driver en jourtelefon för yrkesverksamma som möter vår målgrupp. TRIS jourtelefon för yrkesverksamma bemannas av socionomer med flera års erfarenhet av hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en professionell stödfunktion för yrkesgrupper som arbetar nära barn och unga. Våra socionomer ger konkreta råd och kan vara ett stöd i exempelvis risk- och skyddsbedömningar såväl som orosanmälningar. Du kan som yrkesverksam alltid välja att vara anonym när du ringer till TRIS jourtelefon.

Just nu är det extra viktigt att barns signaler uppmärksammas. Därför kommer vår jour till yrkesverksamma att utökas så att vi bättre kan möta behovet av stöd bland dem som arbetar nära barnen. Vi har också de senaste veckorna fått flera samtal in från allmänheten. Till dig som är orolig för ett barn, en ungdom såväl som en vuxen. Nu är TRIS jour öppen även för dig som är nära anhörig, vän, kollega eller granne. Ring oss så hjälper vi dig.

Föregående
Föregående

Fördjupad satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck

Nästa
Nästa

Ny nationell kartläggning om bortförda barn utifrån hedersrelaterade anledningar