En handbok för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck under sin asylprocess

Ensammast i rymden är en handbok för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck av sina närstående som de sökt asyl tillsammans med. Våldet och förtrycket sker under asyltiden. Det är en grupp barn och unga vars utsatthet är mycket svår att upptäcka för yrkesverksamma eftersom barnen inte vågar berätta för någon utomstående i rädsla för att deras familjer ska utvisas från Sverige om Migrationsverket får reda på sanningen.

Handboken är skriven för barn och unga. Under skrivprocessen har barn och ungdomar med egna erfarenheter fått läsa och kommentera texterna. Alla historier i boken har hänt i verkligheten. Detaljer har ändrats för att barnens och ungdomarnas identitet inte ska röjas.

Fem barn har dessutom medverkat i projektets referensgrupp. Dessa är barn och unga som fått stöd av socialtjänsten och blivit placerade i familjehem enligt LVU (Lagen om vård av unga). Det är barn och unga som inte vet om de själva och deras familjer kommer få stanna i Sverige eller inte.

I handboken förklaras våld generellt och specifikt hedersrelaterat våld och förtryck. Asylprocessen och socialtjänstens arbete beskrivs och förklaras på ett enkelt sätt. Information om barn och ungas rättigheter i Sverige varvas med berättelser från verkligheten. Alla svåra ord förklaras.

Det finns ett avsnitt som särskilt förklarar situationen för barn och unga med HBTQ-identitet.

Handboken kan användas på skolor och socialtjänst för att på ett enkelt och pedagogiskt sätt beskriva och förklarar situationen för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och vilken hjälp de kan få. Fokus riktas särskilt på asylsökande barns utsatthet men handboken är skriven så att det även kan användas i syfte att informera barn om våld med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck.

Projektet Ensammast i rymden har genomförts med stöd från Länsstyrelsen Östergötland. Mer information om den nationella kompetensteamets arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck finns på https://www.hedersfortryck.se/

TRIS har publicerat två rapporter inom projektet Ensammast i rymden

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för barn och unga (Pdf)

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för yrkesverksamma (Pdf)

För mer information och bokning av utbildning kontakta oss på info@tris.se.

TRIS samarbetspartners:

https://advokatlagh.se/

https://www.fokusadvokat.se/medarbetare/

Föregående
Föregående

Ensammast i rymden - om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck - yrkesverksammas erfarenheter

Nästa
Nästa

Gömd & Glömd – en rapport om hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna med intellektuell funktionsnedsättning