Ensammast i rymden

Tillsammans med barn och ungdomar som har erfarenheter av hedersrelaterat våld och förtryck har vi skrivit Ensammast i rymden-boken. Det är barnen själva som har bestämt vad som ska stå i boken. Josef är ett av dessa barn som vågat berätta om sin utsatthet. Vi vuxna som arbetat med att skriva boken har suttit med barnen och lyssnat på dem och frågat dem vad de vill att vi skriver.

I boken Ensammast i rymden kommer du läsa om hur det kan kännas att inte våga berätta för någon vuxen om att din familj kontrollerar, hotar eller slår dig. Du kommer att få läsa om vilka rättigheter alla barn och unga i Sverige har och vilken hjälp du kan få. Barnen och ungdomarna TRIS har träffat för att skriva den här boken – Ensammast i rymden – berättar att de kommit till Sverige med sina föräldrar och syskon. Deras familjer har flytt eftersom det är krig i hemlandet.

Föräldrar och andra vuxna får inte slå barn i Sverige

TRIS träffar många barn och ungdomar som inte är fria att bestämma över sina liv. Flera berättar att de inte får vara med på idrotten eller simningen i skolan. Många säger att de måste direkt hem efter skolan. Det finns barn som berättar att de inte får träffa sina kompisar efter skolan. TRIS träffar också barn och ungdomar som tror att föräldrar får hota eller slå barn i Sverige. Barnen vet inte vilka rättigheter de har i Sverige. Barnen vågar inte berätta att de blir kontrollerade, hotade eller slagna av sina egna familjer. Vissa barn tror att deras föräldrar inte kommer att få stanna i Sverige om Migrationsverket får veta att de hotar, kontrollerar eller slår sina barn.

Men det stämmer inte! Det här har ingenting med Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd att göra. Alla barn och ungdomar har rätt att få stöd, hjälp och skydd om de utsätts för kontroll, hot och våld av sina familjer eller släktingar. Ibland kan barnen och ungdomarna komma från länder där vuxna får slå barn. I Sverige är våld mot barn förbjudet. Sveriges riksdag bestämde år 1979 att det är förbjudet för föräldrar och alla andra vuxna att slå, hota eller kränka barn.

Josef berättar om när pappa slog

Du kanske undrar varför den här boken heter Ensammast i rymden? Jag ska berätta varför. Jag heter Tina och är kurator på TRIS. Jag vill berätta om en pojke som heter Josef. Josef är 10 år. Josefs mamma, pappa och syster flyr till Sverige eftersom det är krig i Syrien. Josefs familj vet inte om de får stanna i Sverige eller inte. De väntar på svar från Migrationsverket. Jag träffar Josef när han bott i Sverige i ungefär två år. Josef berättar för mig om hur ensam han känner sig. Josef berättar att han trodde att hans pappa skulle sluta slå honom när han kom till Sverige. Men Josefs pappa slutade inte slå utan han fortsatte att slå. Josefs pappa slog ofta och hårt. Josefs pappa skrek på Josefs mamma varje dag. Han hotade Josef och Josefs syster.

Ensammat barn logga.jpg

Alla barn i Sverige har rätt att få hjälp

I boken Ensammast i rymden får du läsa om hur det kan kännas för barn att inte våga berätta för någon vuxen om att deras familj kontrollerar, hotar eller slår dem. Du kommer att få läsa om vilka rättigheter du har och vilken hjälp du kan få.

Barnen som hjälpt oss vuxna att skriva den här boken vill att du ska veta att du kan få hjälp. Du ska inte behöva leva på ett sätt som inte känns bra för dig.

Båda skrifterna Ensammast i rymden - En handbok för barn och unga som utsätts förhedersrelaterat våld och förtryck under sin asylprocess och Ensammast i rymden - Om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck – yrkesverksammas erfarenheter laddas ner här:

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för barn och unga (Pdf)

Ladda ner TRIS handbok Ensammast i rymden för yrkesverksamma (Pdf)

För mer information och bokning av utbildning kontakta oss på info@tris.se.

Föregående
Föregående

Hedersrelaterat våld och förtryck bland asylsökande barn

Nästa
Nästa

Nya examensmål om kunskaper kring hedersrelaterat våld och förtryck