Ung i Botkyrka - Om hedersrelaterat våld och förtryck bland ungdomar i Botkyrka kommun

TRIS har fått i uppdrag av Botkyrka kommun att kartlägga förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer bland unga i Botkyrka kommun. Ung i Botkyrka är det senaste bidraget i TRIS mångåriga arbete för ett samhälle fritt från hedersnormer, begränsningar, förtryck och våld där barn och unga ska kunna välja sitt eget liv och sin egen framtid.

Rapporten bygger på kvantitativa data. Det viktigaste arbetet har ungdomarna själva gjort. De har valt att svara på enkätens frågor och de har gjort det med bravur. Det finns en röd tråd i resultatet som genomsyras av konsekventa och genomtänkta svar. Det märks att enkätstudien uppfattats som viktig bland majoriteten av ungdomarna.

Läs Ung i Botkyrka här:

Hedersrelaterat våld och förtryck har vuxit till en fråga som lyfts och uppmärksammas som ett problem på flera fronter i samhället. Regeringen meddelade i november 2022 att ett nytt åtgärdsprogram kommer upprättas för att motverka mäns våld mot kvinnor där en punkt berör kriminalisering av oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer.

Det finns idag ett särskilt brott mot hedersförtryck. Det innebär att det är straffbart att begå upprepande brottsliga gärningar i syfte att bevara eller återställa heder.2 Sedan 1 juli 2021 är det straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra t ex vålds- och sexualbrott mot närstående.

Första juli 2020 får Sverige en ny straffbestämmelse om särskilt barnäktenskapsbrott och utreseförbud införs i LVU (Lagen om vård av unga). Samtidigt införs också en straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Från och med 1 januari 2019 erkänns inte utländska barnäktenskap i Sverige.

I publikationen Ung i Botkyrka kartlägger TRIS det hedersrelaterade våldet och förtrycket bland ungdomar i Botkyrka kommun

Föregående
Föregående

RFSU Malmös projekt Joni vill förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck

Nästa
Nästa

UNT har röjt hedersvåldsutsattas känsliga personuppgifter