RFSU Malmös projekt Joni vill förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck

RFSU Malmö har länge varit aktiva inom områdena sexualupplysning och aktiviteter fokuserade på sex och relationer, särskilt riktade mot personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Deras arbete går under namnet Sex för Alla.

Från 2023 till 2025 genomför RFSU Malmö projektet Joni, finansierat av Allmänna Arvsfonden. Projektet syftar till att motarbeta och förebygga hedersrelaterat våld och andra begränsningar av sexuella rättigheter som berör personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Efter det första året av projektet har RFSU Malmö utvecklat utbildningsmaterial som inkluderar filmer och handledningar, anpassade för diskussionsgrupper. Programmet sträcker sig över sex sessioner, varje session två timmar lång, och täcker teman som relationer, vänskap, normer, HBTQIA, heder, privatliv och självbestämmande. Detta material är lämpligt för användning i grupper både inom och utanför hederskontexter.

TRIS har deltagit i projekt Jonis referensgrupp och bidragit till utbildningen av projektledare och informatörer. Under de närmaste åren kommer RFSU Malmö att anordna fler diskussionsgrupper runt om i Skåne.

Projekt Joni är engagerande, inkluderande och innovativt projekt som strävar efter att bekämpa hedersrelaterat våld och stärka sexuella rättigheter. Delta i Jonis diskussionsgrupper och utforska projektets unika utbildningsmaterial.

För mer information och för att få tillgång till filmerna och handledningsmaterialet, besök RFSU Malmös hemsida Joni | RFSU

Föregående
Föregående

Allt fler lärare är rädda för att orosanmäla hedersförtryck visar statistik från TRIS-jouren

Nästa
Nästa

Ung i Botkyrka - Om hedersrelaterat våld och förtryck bland ungdomar i Botkyrka kommun