Drevet mot TRIS grundare fortsätter - uppdatering kring uppgifter i media

UNT har idag publicerat en ny artikel gällande en tidigare uppdragstagares uppfattningar av ledning och verksamhet i stort. Vi har även fått frågor kring enstaka tidigare anställdas uppfattning om TRIS som arbets- och uppdragsgivare samt frågor inom det juridiska fältet kring anställningsavtal, sekretessåtaganden och facklig tillhörighet.

TRIS har tidigare klargjort att vi inte kommer att föra diskussioner eller uttala oss i media kring tidigare uppdrag som familjehem har haft, anställda eller andra samarbetspartners. Vi uttalar oss inte i enskilda ärenden – sådana dialoger tar vi direkt med berörda parter. Det handlar ytterst om ett arbetsgivaransvar och ett ansvar att inte sprida detaljerad information om enskilda individer i media. Inte heller kan vi kommentera pågående tvister. Mot bakgrund av den nya publicering berör ämnen som vi har besvarat ett flertal gånger samt rör områden där vi till följd av vårt arbetsgivaransvar inte bör uttala oss, har vi valt att tacka nej till vidare medverkan.

Däremot önskar vi att informera om vår inställning till de grovt vinklade huvuddragen i publiceringen och vår ställning till den förfrågan som vi tidigare har fått från tidningen.

  • TRIS har fått en fråga om varför verksamheten använder anställningskontrakt med särskilda sekretessåtaganden. Av naturliga skäl gäller mycket hög sekretess i verksamheterna eftersom vi jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Alla som arbetar inom verksamheterna förbinder sig därför att iaktta fullständig tystnadsplikt angående alla klienters angelägenheter. Det handlar först och främst om att skydda klienter och medarbetare från våldsutövarna.. TRIS och Madickengårdens avtal är framtagna och godkända av juridiska experter på en advokatbyrå med lång erfarenhet inom arbetsrätt.

  • Vi har även fått uppgifter om att enskilda tidigare anställda har uttryckt missnöje med ledning och arbetsmiljö. Det är såklart mycket tråkigt att höra och uppgifter som vi tar på stort allvar. Däremot är det naturligt att det i en verksamhet som funnits i över 20 år finns enskilda individer som av olika skäl hyser missnöje. Generellt har både TRIS och Madickengården en låg personalomsättning och goda resultat i medarbetarundersökningar.

  • Tidningen hävdar att TRIS skulle ha agerat felaktigt i ett ärende gällande ett tidigare familjehem. Vi kan inte gå in på specifika detaljer, speciellt inte beträffande pågående tvister. TRIS har ett externt juridiskt ombud som sköter den rättsliga processen och som bedömer att kravet är grundlöst. Vi känner oss mycket trygga med att vi har hanterat ärendet korrekt i enlighet med gällande avtal. TRIS har sedan frågan aktualiserades sett, och ser, mycket fram mot en juridisk prövning av saken.

Vi som har grundat TRIS upplever att vi har svarat sakligt och öppet på reporterns tidigare frågor samt att vi har klargjort många felaktigheter. Tidningen har inte visat någon förståelse för sekretessaspekterna i verksamheterna, något som är mycket beklagligt och i slutändan drabbar vår målgrupp.

Vår uppfattning är att granskningen av TRIS mer handlar om att framställa oss grundare som individer med bristande personlig karaktär. Vi har påverkats starkt av mediedrevet då vi känner att granskningen har en förväntan på fördömanden från allmänheten som kommer uttryckt i efterföljande aktiviteter riktade mot oss och personer i vår närhet. Det är givetvis något som påverkar oss på ett personligt plan men fokus ligger fortsatt på att se till att verksamheterna rullar på som vanligt för att kunna bistå vår målgrupp.

 

Mariet Ghadimi, grundare TRIS och Madickengården

Talin Davidian, grundare TRIS och Madickengården

Föregående
Föregående

UNT har röjt hedersvåldsutsattas känsliga personuppgifter

Nästa
Nästa

”Artiklarna ger en förvrängd bild av verksamheterna”