Ronjaloppet

Ett lopp för kvinnors, barns och mänskliga rättigheter!

Ronjaloppet är en del av TRIS populära Ronjaprojekt; ett projekt för tjejer i åldrarna 10-20 år med ett begränsat handlingsutrymme. Dessa tjejer är sällan med på skolans idrottslektioner och söker sig inte till idrottsföreningar eller gym. Genom Ronjaloppet vill TRIS uppmärksamma målgruppen och ge dessa tjejer chansen att tillsammas med TRIS och andra tjejer springa ett lopp för barns, kvinnors och mänskliga rättigheter.

 

Slide 1
Slide 1
Slide 2
Slide 2
Slide 3
Slide 3
Slide 4
Slide 4
Slide 6
Slide 6
Slide 6
Slide 6
Slide 7
Slide 7

Ronjaloppet 2012

“Alla kan springa, springa är en rättighet!”

Hösten 2012 anordnade TRIS för första gången Ronjaloppet där ca 100 tjejer och kvinnor sprang och promenerade runt den 5 km långa banan. 2012 års tema var “Alla kan springa och springa är en rättighet”. TRIS ville uppmärksamma målguppen unga tjejer med ett begränsat handlingsutrymme som inte får, kan eller vågar springa själv när det är mörkt ute.

Ronjaloppet 2013

“Alla har rätt att välja sin framtida partner; mot tvångs- och barnäktenskap”

I 2013 års upplaga av Ronjaloppet deltog 170 kvinnor som gick, joggade och sprang mot barn- och tvångsäktenskap. Ronjaloppet väckte positiva känslor bland många politiker, föräldrar, deltagare och tjejer från Ronjaprojektet. Tack vare Ronjaloppet har projektet Ronja fått mycket uppmärksamhet och frågan om tvångs- och barnäktenskap har även nått den politiska agendan. Läs mer om SOU 2012:35 om stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap här!

Ronjaloppet 2014

Den 6 september i år springer vi mot könsstympning. TRIS vill genom Ronjaloppet uppmärksamma de 125 miljoner kvinnor och flickor som runt om i världen idag är könsstympade och de två miljoner flickor som i åldrarna 4-11 år åriligen blir könsstympade. Därför uppmanar vi alla att vara med och springa mot könsstympning och för barns och mänskliga rättigheter. Loppet är 5 kliometer långt och start och mål är på Studenteras IP.

Nytt för i år är att man även kan springa i lag, så utmana dina vänner eller din arbetsplats för att genom träning hjälpa till att göra skillnad. Loppet är kostnadsfritt men vi tar gärna emot donationer. En annan nyhet är att loppet i år är öppet för män. Under dagen kommer vi även att ha ett knattelopp. Det kommer även att finnas mat och underhållning på plats under dagen.

Ronjaloppet 2015

Ronjaloppet kommer från och med 2016 att gå över till Sirius Fotboll som arrangör, tills dess tar Ronjaloppet paus. För mer information kontakta [email protected]